Новини

Възстановено е движението по три основно ремонтирани виадукта на АМ „Хемус“

  03.11.2016 12:58  

„От днес ще имаме две тапи по-малко по АМ „Хемус“, тъй като предсрочно завърши ремонтът на виадукт „Елешница“ и на двата виадукта при 41-ви километър и от 17 часа ще бъде възстановено нормалното движение и в двете пътни платна“. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която инспектира ремонтите на виадукта при 15-ти км на магистралата, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и Парашкев Кръстев - изпълнителен директор на „Автомагистрали” ЕАД.

Министърът подчерта, че приключването на ремонтните дейности е изключително важно, тъй като в последните месеци се създаваха проблеми с трафика всеки петък и неделя на седмицата. Павлова напомни, че виадукт „Елешница“ е най-голямото съоръжение извън тунелите, които се ремонтират през този сезон. Тази година с осигурените от правителството 11,5 млн. лв. се ремонтира платното за Варна на виадукт „Елешница“. Съоръжението, с дължина 646 метра, вече е с нова асфалтова настилка и хидроизолация, подменени дилатационни фуги, тротоарни конзоли, санирани стълбове. Изградена е колекторна отводнителна система, а за по-висока безопасност на шофьорите са поставени нови мантинели и пътна маркировка. Монтирани са двойни мантинели за по-добра пътна безопасност и предотвратяване обръщане или изпадане от виадукти. Новост има и при тротоарните конзоли, които вече не са метални и нямат опасност от корозия и падане.

5,3 млн. лв. от бюджета на АПИ са вложени в ремонта на виадуктите при 41-ви километър на автомагистралата. „Над 15 млн. лв. е инвестицията, осигурена приоритетно от правителството“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че средствата са вложени в качествен ремонт и нови съоръжения за пътна безопасност при най-новите и най-високи норми. „Това съоръжение не е ремонтирано 37 години, наред с всички останали, които са в лошо състояние. Както бяхме поели ангажимент за поредна година осигурихме 150 млн. лв. инвестиции за ремонт на съоръжения, мостове и тунели“, отбеляза г-жа Павлова. Тя допълни, че ремонтите, които са извършени на магистралата през тази и миналата година, са по най-новите съвременни технологии и с всички мерки за пътна безопасност, съгласно новата наредба.

Министър Павлова напомни, че остават ограниченията за движение, поради ремонтите на тунелите на „Витиня“ и „Ечемишка“, които ще продължат до пролетта на следващата година. „Не може да се поеме ангажимент за краен срок на ремонтите, тъй като всичко зависи от това дали ще може да се работи през зимния сезон. При зимни условия и температура под 5 градуса няма да може да се извършват голяма част от работите, затова не може да се ангажираме с крайна дата“, посочи Павлова. Тя напомни, че заради ремонтите на тунелите е приета специална схема за придвижване. При тежки зимни условия ще се допуска преминаване на леките коли, но за тежкотоварния трафик ще има сериозни ограничения, с цел безопасното придвижване по магистралата и недопускане блокиране на движението. Тежкотоварният трафик няма да преминава през магистралата, а ще трябва да ползва обходните маршрути, които са предвидени, като например пътят през Искърското дефиле. При обилен снеговалеж, когато се налага, за определен брой часове ще се спира изцяло движението по магистралата за почистване в участъка при тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. Като обходни маршрути леките автомобилите могат да ползват стария път през прохода „Витиня“, който е ремонтиран и подготвен за зимата. „Имаме подготвени маршрути, за да не стават тапи. Освен Е-79 може да бъде използван и второкласният път II-16 през Искърския пролом. Леките и лекотоварните превозни средства, които ползват направлението Враца – Монтана – Мездра, за да избегнат този участък на АМ „Хемус“, могат да ползват и пътя през прохода „Петрохан“, подчерта инж. Лазаров.