Новини

„Автомагистрали“ ЕАД: Нашата основна задача е да защитим интереса на държавата и да продължат всички проекти с огромно национално значение

  30.09.2021 16:23  
„Автомагистрали“ ЕАД: Нашата основна задача е да защитим интереса на държавата и да продължат всички проекти с огромно национално значение

„Автомагистрали“ ЕАД: Нашата основна задача е да защитим интереса на държавата и да продължат всички проекти с огромно национално значение

 

Дружеството среща подкрепа от държавата в лицето на регионалния министър Комитова

 

За „Автомагистрали“ ЕАД най-тежкият проблем, в който от дружеството се чувстват донякъде сами е темата за договорите „инхаус“ – на гърба на държавното дружество лежи целият проблем, тъй като то е изпълнител по тези договори. На всички вече стана ясно, че дружествтото няма нужния капацитет, както и, че фирмите доставчици на материали и наемодателите на техника са строители всъщност.

„Борбата ни в момента е да изсветлим техния статус и да могат да поемат гаранционната отговорност, както и всички права и задължения типични за строителя“, казват от „Автомагистрали“ ЕАД и допълват, че са намерили формула как това да стане по законен начин и ще предприемат действия това да се случи. По сметки на ръководството на държавното дружество до средата на месец октомври изсветляването ще е готово на 100% с договорите на участъците, по които вече се работи (лотове 1-2-3 на АМ „Хемус“ и двата, за които дружеството има договор на пътя Ботевград - Видин). До края на месец октомври или максимум до средата на месец ноември и за останалите, по които все още няма започнати строително-ремонтни дейности.

Идеята е да се продължат проектите, които са с огромно национално значение, да няма хора без работа, да няма потънали суми от аванси, да няма съдебни дела. Трябва да бъде защитен и националният авторитет и този на „Автомагистрали“ ЕАД, да бъде спазен закона в крайна сметка, както и доброто име и авторитета на всички фирми, които работят или ще работят качествено като строители, а не като доставчици.

Това би било голяма победа за „Автомагистрали“ ЕАД, за която изключителна заслуга ще имат изпълнителният директор на дружеството Иван Станчев и председателят на Съвета на директорите Десислава Христова. По техните думи имат подкрепа за идеите си от бранша, провели са вече няколко срещи, а и имат получени официални писма за подкрепа.

„Автомагистрали“ ЕАД среща голяма подкрепа и от страна на принципала на дружеството – регионалният министър арх. Виолета Комитова, която е с най-голямо желание да бъдат защитени интересите както на фирмите, така и на държавата. От ръководството на държавното дружество най-отговорно заявяват, че по време на тяхнатата работа досега не са имали никакви проблеми, натиск, лобиране или опити за вмешателство при взимането на техните  решения от страна на ръководството на министерството на регионалното развитие и благоустройството. От министър Комитова и цялото ръководство на МРРБ те са получили само подкрепа, съдействие, разбиране и най-важното доворие и отворена врата. Чувстват се свободни, а от тях се иска само едно, да спазват законите и да пазят авторитета на дружеството, както и правят с всички позволени от закона средства. Минимизирани са всички загуби и изтичане на средства по всевъзможни начини, които заварват в дружеството, а образно казано швейцарското сирене с много дупки, вече е българско, здраво и твърдо.

Заварихме доста изпразнена касата на дружеството, а дори и най-добрите мениджъри без средства няма как да оперират ефективно, казват още от ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД и допълват, че през последните 5 месеца (януари – май 2021) бившето ръководство е харчило доста безразборно до блокирането на фирмените сметки през месец юни от страна на министър Комитова. При липса на средства в момента, новото ръководство на дружеството няма възможност да харчи, било то и за разумни неща.

Поради недостиг на финансови средства ни е трудно планирането на текущите нужди за зимното поддържане. Въпреки това, ние сме отговорни към нашата работа и сме взели мерки за подготовката по предстоящата зима, споделят от ръководствтото на „Автомагистрали“ ЕАД и призовават хората, говорещи, че по тяхно време всичко в дружеството е цъфтяло да дадат техните отговори на друго място, където скоро може би ще им се потърси отговорност за действията или бездействията, които са предприемали в онзи период на тяхното управление на държавната фирма.

По думите на сегашното ръководство на дружеството, това което са заварили и продължава да излиза и досега ден след ден, може да бъде оприличено на блато, а това блато е създадено не само от бившето управление на фирмата, а и на цялостното управление на държавата. За съжаление от това блато няма как да се излезе чист, но те декларират достатъчно воля и смелост, за да излязат от него и това ще се случи скоро.