Новини

Пуснахме предсрочно тунел „Ечемишка”

  16.09.2022 13:00  
Пуснахме предсрочно тунел „Ечемишка”

Пуснахме предсрочно тунел „Ечемишка”

 

На 9-ти септември 2022г. тунел „Ечемишка” на автомагистрала „Хемус” в посока София бе пуснат за движение. Това се случи 21 дни предсрочно.

При ремонтните дейности, които започнаха в края на май 2021г. са премахнати разрушените части на вторичната облицовка, възстановена е конструкцията на съоръжението и е монтирана нова хидроизолационна система. Извършените ремонтни работи в тунелната тръба включват ремонт на конструкцията, хидроизолация, изграждане на нова дренажна система, асфалтова настилка. Съоръжението е със системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, енергоефективно осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент. Тунелът има и система за отвеждане на запалими и токсични течности от пътното платно.

 

Със същите системи за безопасност разполага и тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“. Нейният ремонт завърши в края на юни 2017г.

Ремонтните дейности на съоръжението са изпълнени от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за поддържане на автомагистралния участък.

 

Тунел „Ечемишка“ се намира на 42-рия километър от автомагистрала „Хемус“ , основен транспортен коридор от столицата до гр. Варна и големи областни градове в северна България. Тунелът, с дължина 820м, е в експлоатация от 1985г. Състои се от две тръби с по две ленти за движение и една аварийна. През 2016 започна цялостна реконструкция на тунела.